Архив новостей


Зачем мы принимаем Крещение?

Обряд Крещения — один из самых распространенных. Ежегодно тысячи людей крестятся и крестят своих детей, желая для себя и для них самого лучшего. К сожалению, большинство желающих креститься или крестить не могут внятно объяснить свою мотивацию : зачем ? Зачем мы крестимся и крестим своих детей? Часто повторяются такие причины : «защита для ребенка», «бабушка была крещеная», «чтобы не болел» и так далее. На самом деле эти аргументы не могут стать основанием для крещения. Но для людей почему-то важен обряд сам по себе, а не его смысл. Если мы крестимся просто потому, что все так делают, мы хулим, не уважаем Таинство. Мало того — мы совершаем бессмысленное для нас и наших детей действие.

Мы уподобляемся человеку, который приобрел билет на самолет и никуда не полетел.

Важно помнить, что крещение само по себе не дает гарантии спасения. Это только начало пути. Это только семя , которое, если о нем не заботиться, не поливать, не удобрять, может погибнуть. Это семя может вырасти и принести плод только в Церкви Христовой, если крещеный человек, участвует также в других Таинствах, таких как Исповедь, Причастие Святых Тела и Крови Христовых, Елеосвящение и др.

Почему это так ?

Самым главным условием крещения является вера.

«Кто веру имеет и крестится – спасен будет.» (Мк.16.16) Вера в Господа Иисуса Христа, в то, что он наш Спаситель, воскресший из мертвых Сын Божий, прославляемый вместе с Отцом и Духом. И не просто вера, как говорит Апостол Иаков «...вера, если не имеет дел, мертва сама по себе.»( Иак. 2:17) Первым делом веры может стать Крещение - веруя во Христа мы выполняем Его заповедь : «...должно вам родиться свыше.» (Ин. 3:3-7)

Это только начало пути : рождение от воды и Духа и присоединение к Церкви, которую Христос создал для нас Духом Святым. Дальнейшее дело веры, дело всей жизни православного христианина есть опытное познание Бога, движение к святости : «освящайтесь и будьте святы, ибо Я [Господь, Бог ваш] свят... (Лев.11:44)

Этот призыв относится ко всем нам, а не только к тем святым, что жили когда-то. Господь предлагает нам опытный путь познания Его Самого, и, прежде всего, познание того , что Бог есть любовь. « И мы познали любовь, которую имеет к нам Бог, и уверовали в нее. Бог есть любовь, и пребывающий в любви пребывает в Боге, и Бог в нем.» (1 Инн. 4:16)

Крестясь мы выбираем для себя этот путь,мы выбираем Христа своим путем : «Я есмь путь и истина и жизнь; никто не приходит к Отцу, как только через Меня.»(Ин. 14:6)

Чтобы идти по этому пути необходимо покаяние ,то есть - изменение всей жизни, и участие в других Таинствах Церкви.

 

 

Господь создал Церковь как «корабль спасения» и каждый из нас может взойти на борт. Крестясь мы не только рождаемся от Духа, но и становимся членами Церкви — Тела Христова . «Ибо все мы одним Духом крестились в одно тело, Иудеи или Еллины, рабы или свободные, и все напоены одним Духом.» (Первое послание к Коринфянам 12:13) Мы становимся клетками единого организма, и, во многом, от нас зависит, будем ли мы живыми клетками, участвующими в обмене веществ или клетками мертвыми, зациклившимися на себе.

Апостол подчеркивает, что после крещения в нас «упразднено было тело греховное, дабы нам не быть уже рабами греху», поэтому необходимым условием крещения является покаяние — пересмотр и изменение всей нашей жизни, переоценка ценностей. Необходимо признать, что пока центром нашей жизни является наше «я», мы идем не туда, живем в изоляции от Бога и людей, в нашей жизни преобладает грех, который возводит между нами и Богом непреодолимую стену. Только когда мы принимаем Христа как нашего Спасителя, перестаем оправдывать грех («все так живут» и т.д.) и понимаем, что наша жизнь зашла в тупик без Него, только тогда мы можем покаяться и вернутся.

Если после крещения грех возвращается в нашу жизнь, если мы опять теряем связь со Христом, тогда мы можем, через покаяние, через участие в Таинствах исповеди и Причастия Святых Христовых Тайн, вернутся и вновь обрести Бога. Именно для этого Господь создал Церковь и установил Таинства, чтобы «отпустить измученных на свободу», чтобы каждый из нас, объединенных крещением в единое Тело, мог познать Его милосердие и любовь, напитаться Его божественной благодатью и обрести мир, покой и радость в Духе Святом.

Если мы встали на этот путь, если мы отвечаем своей любовью на любовь Божию, тогда крещение имеет смысл и силу, тогда мы можем обрести счастье жизни с Богом и поделиться этим счастьем с другими.

 

Вячеслав Свечков

 (фото из интернета)

 

 Kādēļ mēs pieņemam kristību? Vai ir jēga kristīties un nepiedalīties citos Noslēpumos?

 

Kristību kārta ir viena no visvairāk izplatītajām. Katru gadu kristās tūkstošiem cilvēku un krista savus bērnus, vēlot sev un viņiem to labāko. Diemžēl lielākā daļa no tiem, kuri vēlas kristīties vai kristīt bērnus, nevar saprotami izskaidrot savu motivāciju: „Kāpēc? Kāpēc mēs kristāmies un kristām savus bērnus?” Bieži tiek nosaukti šādi iemesli: „bērna aizsardzībai”, „vecmamma bija kristīta”, „lai neslimotu” utt. Patiesībā visi šie argumenti nevar būt par pamatu kristīšanai. Bet nezin kāpēc cilvēkiem ir svarīga kristību kārta kā tāda, nevis tās jēga. Ja mēs kristāmies vienkārši tādēļ, ka visi tāda dara, mēs zaimojam, nevis cienām šo Noslēpumu. Turklāt mēs veicam mums un mūsu bērniem bezjēdzīgu darbību. Mēs līdzināmies cilvēkam, kurš iegādājies biļeti uz lidmašīnu un nekur neaizlido.

Svarīgi saprast, ka kristība pati kā tāda nedod glābšanās garantiju. Kristība ir tikai ceļa sākums. Tā ir tikai sēkla, kuru var pazudināt, ja par to neparūpējas, neaplaista un neapmēslo. Šī sēkla var izaugt un dot augļus tikai Kristus Baznīcā, ja kristītais cilvēks piedalās arī citos Noslēpumos, tādos kā Grēksūdzē, Svētajā Vakarēdienā, Eļļas svaidīšanā un citos.

Kādēļ ir tā?

Kristību galvenais nosacījums ir ticība. „Kas tic un top kristīts, tas tiks izglābts.” (Mk.16:16) Ticība Kungam Jēzum Kristum, tajā, ka Viņš ir mūsu Pestītājs, no mirušiem augšāmcēlušais Dieva Dēls, godājams ar Tēvu un Garu. Un nevis vienkārši ticība, kā saka apustulis Jēkabs: „.. ticība, ja tai nav darbu, tā pati par sevi ir nedzīva.” (Jēk.2:17)

Pirmā ticības darbība var kļūt Kristīšanās – ticot Jēzum Kristum, tā mēs piepildām Viņa bausli: „.. jums jāpiedzimst no augšienes.” (Jāņ.3:7) Tas ir tikai ceļa sākums: piedzimšana no ūdens un Gara un pievienošanās Baznīcai, kuru mums Kristus izveidoja Svētajā Garā. Ticības tālākā darbība, visas pareizticīgā kristieša dzīves darbība ir Dieva izzināšana pieredzē, virzīšanās uz svētumu: „.. iesvētieties un esiet svēti, jo Es (jūsu Kungs, Dievs) esmu svēts.” (2.Moz.11:44) Tas attiecas uz mums visiem, ne tikai uz svētajiem, kuri ir kaut kad dzīvojuši. Kungs mums piedāvā pieredzē balstītu Viņa Paša izzināšanas ceļu, un, pirmkārt, iepazīt to, ka Dievs ir mīlestība. „Un mēs esam atzinuši un ticam mīlestībai, kas Dievam ir uz mums. Dievs ir mīlestība, un, kas paliek mīlestībā, tas paliek Dievā un Dievs viņā.” (1.Jņ.4:16) Kristoties mēs izvēlamies sev šo ceļu, mēs izvēlamies Kristu par savu ceļu: „Es esmu ceļš, patiesība un dzīvība; neviens netiek pie Tēva kā vien caur Mani. ” (Jņ.14:6)

Lai ietu pa šo ceļu, ir nepieciešama nožēla, tas ir, visas savas dzīves izmaiņa, un dalība citos Baznīcas Noslēpumos. Kungs izveidoja Baznīcu kā „pestīšanas kuģi”, un katrs no mums var uzkāpt uz tā borta. Kristoties mēs ne tikai piedzimstam no Gara, bet arī kļūstam par Baznīcas jeb Kristus Miesas locekļiem. „Jo arī mēs visi esam vienā Garā kristīti par vienu miesu, gan jūdi, gan grieķi, gan vergi, gan brīvie; un mēs visi esam dzirdināti ar vienu Garu.” (1.Kor.12:13)

Mēs kļūstam par vienota organisma šūnām, un lielā mērā no mums ir atkarīgs, vai mēs būsim dzīvas šūnas, kuras iesaistītas vielmaiņā, vai sevī ieciklējušās mirušas šūnas.

Apustulis pasvītro, ka pēc kristības mūsos „iznīcināta grēkam pakļautā miesa un lai mēs vairs nekalpotu grēkam” (Rom.6:6), tāpēc kā svarīgs nosacījums kristībām ir nožēla – visas mūsu dzīves pārskatīšana un mainīšana, vērtību pārvērtēšana. Nepieciešams atzīt, ka kamēr mūsu dzīves centrā atrodas mūsu „es”, mēs ejam netur, dzīvojam izolēti no Dieva un citiem cilvēkiem, mūsu dzīvē pārsvarā valda grēks, kurš uzceļ starp mums un Dievu nepārvaramu sienu. Tikai kad mēs pieņemam Kristu kā mūsu Pestītāju, pārstājam attaisnot grēku („visi tā dzīvo” utt.) un saprotam, ka mūsu dzīve bez Viņa ir iegājusi strupceļā, tikai tad mēs spēsim nožēlot un atgriezties.

Ja pēc kristības grēks atgriežas mūsu dzīvē, ja mēs atkal zaudējam saikni ar Kristu, tad mēs varam caur nožēlu, caur dalību Grēksūdzes Noslēpumā un piedalīšanos Svētajā Vakarēdienā atgriezties un atkal iegūt Dievu. Tieši tāpēc Kungs izveidoja Baznīcu un iestādīja Noslēpumus, lai „atlaistu nomocītos brīvībā”, lai katrs no mums, apvienots ar kristību vienotā Miesā, var iepazīt Viņa žēlsirdību un mīlestību, piesātināties ar Viņa dievišķo svētību un iegūt mieru, klusumu un prieku Svētajā Garā.

Ja jūs esat nostājies uz šī ceļa, ja mēs atbildam ar savu mīlestību uz Dieva mīlestību, tad kristībām ir nozīme un spēks, tad mēs varam iegūt laimi dzīvē ar Dievu un dalīties šajā laimē ar citiem.

 

©Vjačeslavs Svečkovs

Tulkoja: Aleksandrs Kalniņš